Szerbia nem zárja le a határt a migránsok előtt


Szerbia soha nem fogja lezárni a határait a bevándorlók előtt, de az Európai Unió vezetőinek ettől függetlenül segíteniük kellene kidolgozni egy tervet a Balkánra érkező menekült áradat problémáival kapcsolatban – írja a TASSZ.

Erről Szerbia miniszterelnöke, Alekszndr Vucic nyilatkozott. „Sosem fogunk falat és kerítést építeni” – mondta a szerb miniszterelnök. Mint ahogy mondta, nem bűnözőkről és terroristákról, hanem csalódott emberekről van szó. „Egyszerűen csak jobb életet szeretnének a gyermekei és maguk számára. Segítene kellene nekik ahelyett, hogy elítélnék és büntetnék őket” – mondta Vucic megjegyezve, hogy a menekültek más útvonalat találnának, csakhogy eljussanak Európa gazdagabb részeibe.

Bejuthatnának Bulgárián, Románián és Horvátországon keresztül is” – feltételezi a szerb miniszterelnök. A nyilatkozata szerint az EU-ból érkező pénzügyi támogatások nem fedik teljes mértékben a menekültek ellátásának költségét.

Vucic többször is kritizálta Magyarországot, amiért határzárat épít a szerb-magyar határon. A szerb fővárosban a park területén tett látogatása alatt, ahol hirtelenjében jött létre egy menekülttábor bejelentést tett Magyarország elítéléséről. „Az Európai Uniónak nem kellene bezárni a szemét a kerítés és a szögesdrót fölött, de szándékosan mégis ezt tette. Erre reagálni kellett volna, mint ahogy néhány más kérdésre is” – mondta Vucic megjegyezve, hogy egy ideiglenes menekülttábort hoznak létre Belgrádban.