UKRAJNÁBAN LEGYEN OLCSÓBB A GÁZ – RIMÁNKODIK BRÜSSZEL ÉS KIJEV


Ukrajna a téli gázszállítások árának a csökkentését szeretné elérni Oroszországnál.
“Meggyőződésünk, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország által tavaly kidolgozott mechanizmus alkalmazása tudná csak garantálni a tranzit gázszállításokat az Európai Unióba és Ukrajna stabil ellátását is együtt” – idézte az ukrán miniszterelnöki hivatal sajtóosztályának közleménye Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt.

A tavaly novemberi és azóta lejárt megállapodás szerint Ukrajna előre fizetett a téli hónapokban a gázszállításokért ezer köbméterenként 385 dolláros áron. Oroszország ugyanakkor jelentős, a világpiaci árak ingadozásától függően akár 30 százalékos árengedményt is felajánlott.

Csütörtökön Bécsben megbeszéléseket folytattak Ukrajna és az Európai Bizottság képviselői Ukrajna téli gázellátásának biztosításáról. Pénteken az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy szeptember 11-én egy uniós biztos az orosz energetikai miniszterrel fog lefolytatni kétoldalú tárgyalást Ukrajna gázellátásról.

Háromoldalú találkozóra az Európai Bizottság, Ukrajna és Oroszország képviselői között a tervek szerint szeptember végén kerülne sor – közölte a bizottság szóvivője.

mti