Véletlenül árulták el, hány orosz katona halt meg Ukrajnában


Miközben Moszkva továbbra is tagadja, hogy katonái részt vesznek a kelet-ukrajnai fegyveres harcokban, egy tekintélyes orosz hírportál minden valószínűség szerint véletlenül leközölte, hogy Oroszország 2015. február elejéig kétezer katonát veszített a konfliktusban.
A The Independent című brit lap internetes felületén arról írt, hogy az információt a Gyelovaja Zsizny (Üzleti élet) című hírportál hozta nyilvánosságra egy olyan cikkben, amely a hadsereg költségeiről szólt. A jelentés azóta eltűnt a felületről, a nyugati sajtóban azonban elérhető a cikk Forbes magazin által ismertetett kivonata. Az eredeti cikkben nemcsak a halottak, hanem a sebesült orosz katonák száma is szerepelt: 3200-an szenvedtek súlyos sebesüléseket és lettek rokkantak.

A The Independent emlékeztetett arra, Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban elrendelte, hogy a katonai veszteségek minősüljenek államtitoknak. A múltban ez csak háborúk idején volt így. A döntés meghozatala után Dmitrij Peszkov, az államfő szóvivője tagadta, hogy Putyin az ukrajnai harcokkal összefüggésben rendelkezett így. A kiszivárgott információk szerint a Kelet-Ukrajnában elesett katonák hozzátartozói hárommillió rubelt kapnak az államtól, a sebesültek pedig félmilliót. A zsoldosoknak napi 1800 rubel jár.

mti