Jacenyuk megijedt! – Pártja nem indul a választásokon


Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök maradéktalanul tisztában van azzal, hogy gyakorlatilag a nullára csökkent az ő és pártja népszerűsége. Minden bizonnyal ez a felismerés motiválhatta abban, hogy hivatalosan közölte: pártja, a Népfront nem indul az október 25-i helyhatósági választásokon.

Ukrajnában kormányfő népszerűsége még soha sem volt annyira mélyen, mint most Jacenyuké. Azé a politikusé, akinek pártja nem is olyan régen pártlistán még megnyerte a tavalyi előre hozott parlamenti választásokat.
A miniszterelnök és pártelnök a Népfront pénteki kongresszusa után jelentette be, hogy távol maradnak az önkormányzati szintű megmérettetéstől. A döntést azzal indokolta, hogy ő és a mögötte álló politikai erő felelősséget vállalt az ország ügyeiért, jövőjéért, aminek érdekében belekezdett a reformokba és azokat folytatni is kívánja.
Egyúttal üdvözölte az UDAR és a Petro Porosenko Blokk szorosabb együttműködését, s Vitalij Klicsko megválasztását a két párt bázisán létrejött Szolidaritás nevű politikai képződmény élére. Jacenyuk szerint az előttünk álló választásokon nagyon fontos a demokratikus erők összefogása, minél szorosabb együttműködése, mert megengedhetetlen, hogy „revansot vegyenek a Janukovics-erők”.
Emellett még reményét fejezte ki, hogy a választási kampány ellenére nem gyengül meg a parlamenti koalíció.