Mariupolban nem lesznek októberi választások


Mariupol környékén aktivizálódtak a harcok, ezért valószínűleg eltörlik az októberi helyi választásokat a városban – írja a TASSZ. Ez több más frontvonal melletti várost is érinthet. Erről Ukrajna Központi Választási Bizottságának egyik képviselője informálta az Aposztrof híroldalt. Az informátor szerint az erről szóló végleges döntés augusztus 28-án fog megszületni.

Most már biztosan ki lehet jelenteni, hogy Mariupolban nem lesznek választások. A legfőbb oka a választókat és a választási bizottságot fenyegető életveszély” – mondta a forrás. Donyeck és Luganszk megye ukrajnai adminisztrációjának vezetői azokról a városokról döntenek, ahol eltörölhetik a választásokat. A törvény értelmében a Donyeck és Luganszk megye megszállt területein nem lehetnek választások.

Az utóbbi hetekben számos bombatámadás volt Mariupol környékén. A két oldal egymást vádolja azokkal. A front melletti választásokról szóló viták a legmagasabb köröket is elérték. Pavel Zsebrovszkij ukrán politikus azt ajánlotta, hogy a választásokat tegyék át 2017-re. Szavai szerint az ottani politikai erők csak egy bizonyos pénzügyi és üzleti csoport érdekeit szolgálják.

A front melletti területek lakói között számos felkelőpárti ember van. Én Luganszk megyében nem is tartanék választásokat” – mondta Georgij Tuka, az ukrán fennhatóságú Luganszk megye kormányzója.

Tuka kijelentésével nem ért egyet a Központi Választási Bizottság vezetőjének helyettese, Andrej Magera, aki szerint minél több front melletti ukrán fennhatóság alatt álló területen meg kellene tartani a választásokat.