Elhallgattak a nehézfegyverek Kelet-Ukrajnában


A korábbiakhoz képest jelentősen visszavettek támadásaikból az Oroszország által támogatott felkelők Kelet-Ukrajnában, az elmúlt éjjel egyetlenegy lövést sem adtak le a minszki egyezményben tiltott, száz milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverrel, amire hetek óta nem volt példa – közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint a felkelők támadásai a hétvégén “kaotikusak és provokációs jellegűek voltak”. Szombaton mindössze 19-szer, vasárnap reggel hat óráig pedig négyszer sértették meg a tűzszünetet, azt is javarészt gépkarabélyokkal és gránátvetőkkel. A legtöbb támadás Donyeck környékén érte az ukrán állásokat.

A tervek szerint szeptember 1-jén videokonferenciát tartanak a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére létrehozott háromtagú – Moszkva, Kijev és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló – összekötőcsoport, valamint a kelet-ukrajnai felkelők tárgyalói. Ezt a kontaktcsoportban Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán államfő sajtótitkára közölte Facebook-oldalán. Emlékeztetett arra, hogy augusztus 26-án Minszkben egyezség született arról, hogy a tanév kezdetére a szemben álló felek beszüntetik a harcokat és igyekeznek tartóssá tenni a fegyvernyugvást a térségben.

A felkelők által önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának “védelmi minisztériuma” szintén arról számolt be vasárnap, hogy számottevően csökkent a kormányerők támadásainak intenzitása az elmúlt egy napban. Mindazonáltal azzal vádolták az ukrán hadsereget, hogy 15 alkalommal sértette meg a tűzszünetet, javarészt Donyeck környékén.

Forrás: MTI