Moszkal a kettős állampolgárságról


Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója a Glavcom.ua ukrán hírportálnak nyilatkozva azt mondta, nem lát problémát abban, hogy a kárpátaljaiak többsége az ukrán mellett más állampolgársággal is rendelkezik.
A megyei közigazgatás elnöke szerint nincs abban semmi rossz, hogy valakinek két útlevele van. Hülyeségnek, egyenesen idiotizmusnak nevezete azt a korábbi (2014 februárjában volt beterjesztve az a törvényjavaslat, mely szerint büntetőjogi szankcióval léptek volna fel a kettős állampolgárok ellen) kezdeményezést, mely büntette volna a kettős állampolgárságot. Példának felhozta a külföldön dolgozó ukránokat, akik tömegével vették fel az olasz, spanyol és portugál állampolgárságot.
Moszkal szerint a kárpátaljai és bukovinai probléma gyökerei a szovjet érához vezetnek vissza. Ugyanis miután ezeket a területeket szovjetunióhoz csatolták, a szovjet állampolgárságot mindenki automatikusan megkapta, a korábbiról pedig senkinek nem kellett lemondania. Ezzel elhelyezték a kettős állampolgárság aknáját – vélekedik a kormányzó.

Az egyszerűsített honosítási és visszahonosítási törvényt Romániában, Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban is elfogadták. Ha a Európai Unió ezekben a folyamatokban nem lát semmi rosszat, akkor mi miért ellenezzük

– idézte a portál Moszkalt.
A kormányzó felidézte azt, amikor Ihor Kolomojszkij bejelentette, hogy neki több állampolgársága is van. Mint kifejtette, a törvény a kettős állampolgárságot tiltja, a hármast nem. Szerinte ez az elszólás levette a napirendről a kettős állampolgárság kérdését. Ha több állampolgársággal is rendelkező személyt neveznek ki kormányzónak, az azt jelenti, hogy ezzel kérdéssel ma az országban senki nem foglalkozik.
Moszkal nem tart attól, hogy Kárpátalján megismétlődhet az, ami a Krímen.
Magyarország megtámadja majd Kárpátalját? Épeszű ember nem hisz ilyen hülyeségekben! Uniós és NATO ország támadná meg Kárpátalját?” – kérdezett vissza.