Elkezdődött a parlament ülése


Másfél órás késéssel kezdődött csak el a parlament mai rendkívüli ülése. A Radikális Párt képviselői a házelnöki pulpitus blokádjával bénítják a törvényhozás munkáját. A Legfelsőbb Tanács épületén kívül sem nyugszanak a kedélyek.

Volodimir Grojszman hosszasan egyeztetett a frakciók képviselőivel, hogy rend legyen, de Oleg Ljasko emberei nem hajlandóak felszabadítani a pulpitust. Ugyan Grojszmant már odaengedték, de „Szégyen! Szégyen!” bekiabálásokkal hátráltatják a ház munkáját, így az ülésteremben nagy a zűrzavar. Ennek ellenére Sztepan Kubiv elnöki megbízott hozzálátott a decentralizációt célzó alkotmányos reformtervezet ismertetéséhez.

Korábban azt közöltük, hogy a helyi önkormányzatoknak több hatáskört biztosító jogszabály-tervezet elfogadásához 300 voksra lenne szükség. Kiderült, első lépésben a minimális többség, azaz 226 igenlő szavazat is elegendő ahhoz, hogy folytatódjon az alkotmányügyi reform folyamata. A parlamentben 320 képviselő regisztráltatta magát. A koalíciót alkotó öt párt közül kettő, a Szamopomics és a Radikális Párt jelezte, nem szavazzák meg a tervezetet. Ellenben az Ellenzéki Blokk hajlandó igent nyomni, így meglehet a szükséges egyszerű többség.

Ismét akciózik a Jobb Szektor. A szélsőséges félkatonai szervezet aktivistái megbénították a főváros kormányzati negyedét, miután leállították a forgalmat a Hrusevszkij utcában. A rendőrség egyelőre semmit sem tud tenni a rend helyreállításáért. A parlament előtt a Radikális Párt aktivistái kiegészülve a Szvoboda szimpatizánsaival, szintén a reform ellen tüntetnek. Számukat ezerre becsülik.

Az alkotmányreformot célzó végleges jogszabály-tervezetet maga az államfő nyújtotta be a parlamentnek július közepén. Ukrajna a minszki megállapodás aláírásakor kötelezettséget vállalt erre, mint ahogyan arra is, hogy megkülönböztetett önkormányzatiságot biztosít a forrongó kelet-ukrajnai vidékeknek. A koalíciós partnereket azonban nem érdekli az ország nemzetközi vállalása, ők a decentralizációban Ukrajna önállóságának az elvesztését látják, ezért minden lehetséges módon megpróbálják megakadályozni azt. Holott az átdolgozott javaslatban nincs is szó Donyeck és Luganszk megye egyes járásainak megkülönböztetett státuszáról, annak lehetőségét külön törvények szabályoznák.