Kijevben forrnak az indulatok


Zajos nap elé néznek ma Kijevben. A nyári rövid szünet után ma ülésezik ismét a parlament. Nem is akármilyen témának esnek ma neki a képviselők, a decentralizációt célzó alkotmányos reformról kellene döntést hozniuk.
A helyi önkormányzatoknak több hatáskört biztosító jogszabály-tervezet elfogadásához 300 voksra lenne szükség. A koalíciót alkotó öt párt közül kettő, a Szamopomics és a Radikális Párt jelezte, nem szavazzák meg a tervezetet. Szerintük az az első lépés volna Ukrajna szuverenitásának elvesztéséhez. Oleg Ljasko radikalistái tüntetést is szerveztek mára a Legfelsőbb Tanács épülete elé, ők maguk pedig blokád alá vettek az ülésterem elnöki pulpitusát.

A parlamentnél egy ellentüntetés is zajlik, a Petro Porosenko elnökhöz hű vállalkozók az alkotmányreform mellett állnak ki.
Hallatott magáról a Jobb Szektor is. A szélsőséges félkatonai szervezet aktivistái hétfő reggel megbénították a főváros kormányzati negyedét, miután leállították a forgalmat a Hrusevszkij utcában.
Az alkotmányreformot célzó végleges jogszabály-tervezetet maga az államfő nyújtotta be a háznak július közepén. Ukrajna a minszki megállapodás aláírásakor kötelezettséget vállalt erre, mint ahogyan arra is, hogy megkülönböztetett önkormányzatiságot biztosít a forrongó kelet-ukrajnai vidékeknek. A koalíciós partnereket azonban nem érdekli az ország nemzetközi vállalása, ők a decentralizációban Ukrajna önállóságának az elvesztését látják, ezért minden lehetséges módon megpróbálják megakadályozni azt. Holott az átdolgozott javaslatban nincs is szó Donyeck és Luganszk megye egyes járásainak megkülönböztetett státuszáról, annak lehetőségét külön törvények szabályoznák.