Már folyik a vér Kijevben


A parlament előtt demonstrálók nehezen fogadták a hírt, hogy odabenn első olvasatban elfogadták a decentralizációt célzó alkotmányreform tervezetét.

A képviselők közül 265-en szavaztak igennel. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke is az igen gombot nyomta meg. A kárpátaljai képviselők közül ugyanígy cselekedett Valerij Packan és Horváth Róbert, Brenzovicshoz hasonlóan ők is a Petro Porosenko Blokk frakciójának tagjai. Szintén támogatta az önkormányzatiság erősödését célzó reformtervet az ellenzéki Nesztor Sufrics. Nemet nyomott viszont Viktor Baloga. A többi kárpátaljai honatya – Ivan és Pavlo Baloga, Vaszil Petyovka, Valerij Luncsenko, Mihajlo Lanyo – a szavazási jegyzőkönyv tanúsága szerint nem volt jelen.

Az eredmény hatására az utcán elszabadultak az indulatok. A radikális tüntetők megdobálták a rendőröket, megpróbáltak áttörni a kordonon. A rendőrség kénytelen volt könnygázt bevetni, a gumibotok is előkerültek. Helyszíni beszámolók alapján mindkét oldalról sok a sérült, a hatóságok erősítést rendeltek el a környéken, a Nemzeti Gárda katonáit is kivezényelték.


 

Az MTI információi szerint a tüntetők valamilyen robbanószerkezetet dobtak a rendőrsorfalba , legalább tíz rendőr sebesítve meg a helyi hatóságok közlése szerint. A rendőrök láb-, kéz-, szem- és fejsérüléseket szenvedtek, egyiküknek a detonáció térdből letépte az egyik lábát.
Egyes hírforrások szerint már legalább 15 a sebesültek száma, s köztük újságírók is lehetnek. A TASZSZ orosz hírügynökség mintegy 30 sebesültről tud, jelentése szerint a mentők nem győzik a munkát, a sebesültek elszállításába rendőrségi járőrgépkocsik is bekapcsolódtak.


 

 


 

Élő tudósítás a helyszínről itt: