Szerdától jön a lehűlés


A meteorológiai ősz első napján még országszerte hőség lesz, majd szerdától egy lassan mozgó hidegfront hoz fokozatos lehűlést. A legfrissebb számítások szerint az idei ötödik hőhullámnak egy szerdán érkező, kelet felé lassan araszoló hidegfront vet véget.

Kedd éjfélig másodfokú hőségriadó

Kedden, a meteorológiai ősz első napján még országszerte kitart a kánikula. Országszerte csaknem zavartalan lesz a napsütés, csak kevés felhő jelenhet meg az égen. Az élénk délnyugati széllel továbbra is igen meleg levegő érkezik térségünkbe, délutánra 33 és 37 fok közé melegszik a levegő.

Szerdán aztán nyugati, északnyugati határainkat eléri az a lassan mozgó hidegfront, mely napokig időjárásunk fő meghatározója lesz, megosztottságot okozva ezzel az északnyugati és délkeleti tájak időjárása között – írja az idokep.

A hét harmadik napján így nyugaton, majd északon is megnövekszik a felhőzet, és ezeken a tájakon már zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol az országban még sok lesz a napsütés, csak estétől lehet több felhő az égen, és alakulhat ki a keleti, délkeleti megyék kivételével szórványosan zápor, zivatar. A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. Nyugaton, északnyugaton 25 és 30, máshol még 31 és 36 fok között alakul a csúcshőmérséklet, keleten, délkeleten lesz a legmelegebb.

Ez a hidegfront csak nagyon lassan araszol majd kelet, délkelet felé, így csütörtökön és pénteken megosztott lesz hőmérsékleti szempontból időjárásunk: amíg északnyugaton főként pénteken már 25 fok alatt marad a hőmérséklet a legmelegebb órákban, addig keleten, délkeleten még 31-32 fok is lehet. Változóan felhős-napos időre, elszórt záporokra, zivatarokra van kilátás, nagyobb területen péntek estétől lehet csapadék. A szél főként a hét utolsó napján lehet többfelé élénk, a Dunántúlon és zivatarok környezetében erős. A front előreláthatólag vasárnapra vonul át hazánk fölött, így akkora országszerte jelentősen visszaesik a hőmérséklet, búcsút int a nyárias meleg.