A Fekete-tenger egyik legnagyobb hadgyakorlata kezdődik ma


Odessza és Mikolejev megyében, illetve a Fekete-tenger északnyugati részén kezdetét veszi a nemzetközi See Breeze-2015 hadgyakorlat – írja a TASZSZ.

Ukrajna Védelmi Minisztériumának sajtóosztálynak nyilatkozatából kiderül, hogy a szeptember 12-ig tartott hadgyakorlat célja, hogy egy válságövezetben végrehajtott nemzetközi műveletet gyakoroljanak. „A gyakorlatoknak a bizalom és a régió biztonsági fokának a megnövelése a célja, illetve a NATO és Ukrajna hadiflottáinak közös munkájának a fejlesztése” – mondták a Védelmi Minisztériumban.

Ez lesz az egyik legnagyobb tengeri hadgyakorlat. Több mint 2,5 ezer tengerész fog részt venni a világ több országából. Ukrajna ezer tengerészét, kilenc hadihajóját, nyolc repülőgépet és helikoptert, 50 kerekes járművet, illetve a parti őrség 10 járőrhajóját fogja bevetni. Az Egyesült Államok ezer katonát, öt hajót, két tengeralattjárót, hat repülőgépet és helikoptert, illetve 40 kerekes járművet vet be a gyakorlaton. A NATO országokat 500 katona, hat hajó, három tengeralattjáró, hat repülőgép és helikopter, illetve 10 kerekes jármű képviseli.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a gyakorlat alatt az odesszai Skolnij katonai repülőteret, a mikolajevi Kulbakino repülőteret, a herszoni Csernobajevka repülőteret, az odesszai nemzetközi repülőteret, az Ocsakov leszállóhelyet is használni ogják. A gyakorlat kiterjed még a Pervomajskij szigetre, az odesszai kereskedelmi tengeri kikötőre, a Déli tengeri kikötőre és a Mikolajev megyében található Ocsakov katonai kikötőre is.