A Szvoboda vezére kezdte a balhét (videó)


Megjelent egy videó az egyik ukrán hírportálon, ahol jól látni, amint Oleg Tyahnibok, a Szvoboda vezére provokálja a parlamentnél szolgálatot teljesítő rendőröket.

Az alig félperces felvétel tanúsága szerint a nacionalista párt elnöke nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ócsárolja az egyenruhásokat, lökdösi őket, és megpróbálja egyikkőjüktől elvenni a pajzsot. Fellépésével egyértelműen bátorítja a többi aktivistát is az erőszak alkalmazására.
Az egy halálos áldozattal és 140 sérülttel járó összetűzés után Arszen Avakov belügyminiszter konkrétan Tyahnibokot nevezte meg a történtek első számú felelősének. Szerinte politikai értelemben is neki kell vállalnia a balhét. Avakov elmondta, amit a szélsőséges párt csinált, az nem a politikai álláspont megjelenítése volt, hanem köztörvényes bűncselekmény, amivel szemben a törvény teljes szigorával fognak fellépni. A parlamenten kívül rekedt Szvoboda elnökét már be is idézték meghallgatásra. Tyahnibok szerint viszont a rendőrség hibázott a parlamentnél.