Menekülnek a tanárok (is)


Kárpátalján ma 668 iskolában szólalt meg a tanévkezdést jelző első csengő. 157 ezer iskolásnak kezdődött el a tanítás, ami kétezerrel több, mint tavaly. 17 915-en először ülnek be az iskolapadba. Valamivel több, mint 8 ezer iskolásnak ez lesz az utolsó éve az alma materben.

A KárpátHír már szentelt egy nagyobb körképet a kárpátaljai magyar iskolák tanévkezdésének. Cikkünkből kiderült, több intézményben is tanárhiánnyal küzdenek. Ugyanerre panaszkodott a Kárpáti Igaz Szónak adott interjújában Lengyel László, a beregszászi járási oktatási osztály vezetője. Elmondta, mintegy félszáz pedagógus hagyta ott a munkáját, mert a határ túloldalán jutottak új álláshoz. A magyartanárok pótlásával nincs is gondjuk, de a reál tantárgyak esetében, valamint torna és ukrán tanár keresése már nagy problémát jelent. Heti kérdésünket is ehhez a témához igazítottuk, azt tudakoljuk, Önök is érzékelik-e a tanárok elvándorlását?

Kárpátalján egy kezdő tanár fizetése 1500 hrivnya, de a tapasztaltabb kollégák sem kapnak 3 ezernél többet. Ezt most a magyar kormány megtoldja havi tízezer forintnak megfelelő összeggel, igaz, ebből még adózniuk kell. Szeptembertől valamelyest növekszik a tanári fizetés, 300 és 600 hrivnya közti összeggel számíthatnak többre.