Videokonferenciát tartanak az ukrán válságról


Bár a februárban aláírt tűzszünetet nem sikerült betartani, az elmúlt napok viszonylag békésen teltek kelet-Ukrajnában. Ennek is köszönhető, hogy ma várhatóan videokonferenciát tartanak a rendezésben érdekelt felek – olvasható az infórádió hírében.

A tervek szerint videokonferenciát tart ma a kelet-ukrajnai konfliktusról Leonyid Kucsma volt ukrán államfő, Oroszország, az EBESZ, vagyis az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet, valamint a kelet-ukrajnai felkelők képviselői azt követően, hogy az elmúlt napokban nem volt tüzérségi tűz a felkelők és az ukrán kormánycsapatok között. Kisebb atrocitásokról továbbra is érkeznek jelentések. A felek legutóbb augusztus 26-án, Minszkben egyeztek meg arról, hogy az iskolakezdésre megpróbálják beszüntetni a harcokat és tartóssá tenni a tűzszünetet.

A múlt héten Berlinben tárgyalt Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia államfő, valamint Angela Merkel német kancellár. Ezt követően Merkel és Holande Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt. Ezt követően kerül most sor a valamennyi érdekelt felet összekötő videokonferenciára.

Francois Hollande hivatala ugyanakkor kiszivárogtatta: az újabb személyes csúcstalálkozóra heteken belül sor kerülhet.