ZAHARCSENKO: TOVÁBBRA SINCS KÜLÖNLEGES STÁTUSZA DONBÁSSZNAK

zaharcse

Zaharcsenko szerint Porosenko alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatai továbbra sem ígérnek semmi jót a Donbássz felkelői által ellenőrzött részek különleges státuszára vonatkozóan –írja a Lenta.ru

„Átolvastam, amit Porosenko aláírt, ígéretéhez híven minden, az önállóságra vonatkozó legkisebb betűt is kihagyta az új alkotmány tervezetéből” – húzta alá a DNR vezetője. Denisz Pusilin szerint az alaptörvény Rada által helyben hagyott tervezete semmit sem tükröz a minszki egyezményekben foglaltakból, sőt Vladiszlav Dejnego szerint a tervezet még több lehetőséget ad a kijevi kormánynak a Donbássz ellenőrzésére.

A parlamenti szavazás napján több mint háromezren tüntettek a Rada épülete előtt, tiltakozva a felkelőknek tett ígéretek és kedvezmények alkotmányba foglalása ellen, így a küldötteknek „megadták a kellő hangulatot” a szigorítások megszavazásához. A tüntetés a kivezényelt rendőrök elleni harcba torkollott, amelyben halottak és sebesültek is voltak. Ez év július végén az ukrán alkotmánybíróság törvényesnek ítélte az ország decentralizációjára vonatkozó javaslatokat.

A Petro Porosenko által beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat a kiegészítésekkel együtt törvényesnek ismerték el, azok lehetővé teszik a Luganszki és Donyecki megyék egyes területein a helyi önállóság megteremtését, de különleges státuszt nem adnak azoknak.