A Szamopomics marad, nem bomlik tovább a koalíció


Meggondolta magát az alkotmányreformot határozottan ellenző Szamopomics, s a korábbi bejelentésével ellentétben mégsem vonul ki a parlamenti koalícióból. Ezt Oleg Berezjuk frakcióvezető jelentette be.

Indoklása szerint ebben a nehéz, háborús és feszült helyzetben nem engedhetik meg, hogy az ország káoszba süllyedjen és egyesek kisajátítsák a hatalmat. Ugyanakkor azt is mondta, új, őszintébb alapokra kell helyezni a koalíciós társak együttműködését, mert szerinte megengedhetetlen, hogy a legnagyobb kormánypárt az oroszbarát ellenzék soraiból szerezze be a hiányzó voksokat egy-egy törvénytervezethez.

A Szamopomics azok után fenyegetőzött a koalícióból való kilépéssel, hogy a decentralizációt célzó alkotmányreformot a tiltakozása ellenére is megszavazták, éspedig az Ellenzéki Blokk támogatásával. Az ő soraikból is igent mondott rá öt képviselő, akiket azonnal kizártak a frakcióból.
A koalíciós partnerek közül a Radikális Párt és a Batykivscsina sem támogatta Petro Porosenko tervét, előbbi a szavazás eredménye miatt ki is lépett a kormánypárti szövetségből.