Asztalitenisz vandorkupa X. forduló


Sóhaj Sándor nyerte az I. Beregszászi Amatőr Asztalitenisz Vándorkupát. 2014 novemberében a Beregszászi Mozgáskorlátozottak Sport és Egészségjavító Klubja Társadalmi Szervezet (BeregSEK) kezdeményezésére — a Beregszászi Polgármesteri Hivatal, valamint a Beregszászi Polgármesteri Hivatal Közoktatási, Ifjúsági és Sportfőosztálya támogatásával — Beregszászi Amatőr Asztalitenisz Vándorkupa néven útnak indult az első hivatalos városi asztalitenisz verseny.

Az eseménysorozattal a szervezők és támogatóik olyan konkrét célokat fogalmaztak meg, mint a sportág népszerűsítése, a sportkapcsolatok ápolása, az egészséges életmódra való nevelés, a tehetséges fiatalok sporttudásának felmérése, fejlesztése, valamint a kuparendszerű asztalitenisz verseny gyakorlása. Eredményképpen az asztalitenisz-mozgalom széles körű elterjedését, a sportágat kedvelők számának növekedését és az eddigieknél is nagyobb támogatási hajlandóságot vártak. Sajnos tény, hogy a nagy múltú városi labdarúgás, kézilabda és táblajátékok mellett az asztalitenisz Beregszászban „mostohagyermek”. Mindezek ellenére a közel egy éven át tartó versenysorozat (a lehetőségekhez képest) szervezett formában, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) által megfogalmazott és elfogadott szabályrendszer betartásával, színvonalasan zajlott le.

asztalitenisz8A versenysorozatot 11 állomásosra tervezték, és egészen a múlt hét végéig (augusztus 29.), azaz a 10. fordulóig kellett várni, hogy a beregszászi amatőr asztaliteniszezők vándorkupája Sóhaj Sándor személyében gazdára találjon. A bajnoki cím birtokosának öt, végletekig kiélezett — sérülésektől sem mentes — versenyen kellett diadalmaskodnia ahhoz, hogy győztesként emelhesse magasba a serleget. Legnagyobb riválisa, Tóth József (Papi) 3 győzelmet, míg Kardos Zoltán (Kígyós) és Ruszlan Bobics (Munkács) 1–1 győzelmet tudhat magáénak.
A 10. forduló — az összes többihez hasonlóan — szép játékot és szoros küzdelmeket hozott, az eredmények az alábbiak szerint alakultak: 1. hely: Sóhaj Sándor; 2. hely: Tóth József; 3. hely: Mihail Szolosenko.

A szervezők a teljesítmény-ranglista pontszámítását, motivációs megfontolásból, több helyen is megváltoztatták. Egyik ilyen, hogy minden regisztrált versenyző a fordulókban gyűjtött pontjaihoz annyi plusz egységet kapott, ahányban részt vett. Így voltak olyanok is, akiknek a versenyek alatt megszerzett pontjaihoz +10 egységet írhattak jóvá, pozitívan befolyásolva ezzel helyezésüket az összesített ratingben. A másik, hogy a kupasorozat befejeztével a pontszámítás nincs lezárva. Minden, a BeregSEK által minősített megyei, járási, illetve városi (városnapi) versenyen elért eredmény beszámít, így a rating-pontok (a helyezéseknek megfelelő egység átszámításával) tovább gyűjthetők.

Az utolsó fordulót követően az összesített lista az alábbiak szerint módosult:
 1. hely: Sóhaj Sándor – 296 pont;
 2. hely: Tóth József – 249 pont;
 3. hely: Mihail Szolosenko – 188 pont;
 4. hely: Répási István – 133 pont;
 5. hely: Fóris József – 131 pont;
 6. hely: Halász Zoltán – 123 pont;
 7. hely: Kota István – 99 pont;
 8. hely: Nagy Viktória – 76 pont;
 9. hely: Kardos Zoltán – 62 pont;
 10. hely: Nyiscsák Attila – 56 pont.

A versenybírák egyöntetű véleménye szerint a kupasorozat alatt legtöbbet fejlődő játékos Nyiscsák Attila volt, aki kiemelkedő teljesítményéért és küzdeni akarásáért a BeregSEK és a Beregszászi Polgármesteri Hivatal különdíjában részesült.
asztalitenisz4A győzteseknek járó elismeréseket Prodán János főszervező, illetve Fekete László, a Beregszászi Polgármesteri Hivatal Közoktatási, Ifjúsági és Sportfőosztályának vezetője adták át. Prodán János köszönetét fejezte ki Répási István főbírónak, versenyzőnek, Kota István bírónak, versenyzőnek és mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a verseny színvonalas lebonyolításához.

A hosszú és fárasztó fordulóra való tekintettel a szervezőbizottság úgy döntött, hogy az összesített teljesítmény-ranglista további helyezettjei, illetve különdíjasai a nekik járó okleveleket és kupákat a szeptember 25-én (pénteken) az Európai Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretein belül megrendezésre kerülő Beregszászi Asztalitenisz Open gálatorna eredményhirdetésén vehetik át.

A BeregSEK vezetői azon reményüknek adtak hangot, hogy a versenyekre való felkészülést továbbra is a Beregszászi 10. Sz. Középiskola sportcsarnokában folytathatják. Ennek megfelelően, a továbbiakban is keddenként és csütörtökönként tartanának foglalkozásokat.
A szervezők külön köszönetet mondanak a versenyzőknek, akik minden körülmények között igazi sportolókhoz méltó magatartást tanúsítottak, továbbá azért, hogy jelenlétükkel támogatták a sportrendezvényt.

asztalitenisz5

asztalitenisz7

Tudósított: Répási István