Az új ukrán katonai doktrína Oroszországot ellenségnek minősíti


A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) szerdai ülésén jóváhagyta az új katonai doktrína tervezetét és elfogadásra javasolta azt az ukrán államfőnek – közölte a nemzetbiztonsági tanács sajtószolgálatára hivatkozva az Ukrainszka Pravda hírportál.

A kelet-ukrajnai konfliktus miatt döntöttek úgy, hogy átírják az ország katonai doktrínáját, az új változat az Orosz Föderációt ellenségnek, Ukrajna biztonságát fenyegető veszélyként határozza meg.
Ezen felül az új katonai doktrína megerősíti Ukrajna semleges státuszának feladását lehetővé téve ezzel a NATO-hoz való közeledését.
A dokumentum kitér az országon belüli – más idegen országok által ösztönzött – fegyveres konfliktusok kezelésére. Rámutat információs és lélektani műveletek növekvő szerepére.
A tervezet hangsúlyozza, hogy javítani kell a mozgósítás előkészítésén és a mobilizációs intézkedések megvalósításán, illetve az Ukrán Fegyveres erők és más katonai alakulatok szerződéses létszámának jelentős növelése a cél.
Megfogalmazza a katonai erő békehelyzetből védelmi helyzetre és állapotra átállítását, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megőrzéséhez. Rámutat az ország biztonsági és a védelem fejlesztésének fontosságára, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát az agresszorok támadásával szemben.
A közzétett tervezet a doktrína alapvető védelmi jellegét azonban nem változtatja meg.

mti