Az Unió eurómilliókból élénkítené az ukrán gazdaságot


Ukrajna 55 millió euró pénzügyi támogatást kap gazdaságélénkítésre az Európai Uniótól. Az Ukrainszka Pravda értesülései szerint az erről szóló megállapodást hamarosan aláírhatja az Európai Bizottság és az ukrán kormány.

Az európai fél már jóváhagyta a támogatási csomagot, ukrán részről a kormány következő ülésén születhet döntés. Az előzetes tervek szerint a 2016–2020 közötti időszakra vonatkozik a pénzügyi keret. Az Unió által támogatott források a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására és fejlesztésére, az ehhez kapcsolódó honlapok létrehozására, valamint a Horizont 2020 – EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs – programban való részvétel támogatására fordíthatók.

A program keretében legkevesebb 15 ukrán megyében üzleti szolgáltató központokat hoznának létre. Főleg azokban a régiókban, amelyeket közvetlenül vagy közvetve érintett a kelet ukrajnai konfliktus. A központ elsődleges feladata a képzés mellett a jogi tanácsadás és igazgatási ügyintézés lesz az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára. A program fő feladata, hogy felkészítse a kis- és középvállalkozásokat a szabad kereskedelemre az EU és Ukrajna között.