Nem lesz közös magyar lista a Beregszászi járásban?


A KárpátHír értesülései szerint elkészült a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti választási együttműködést szabályozó megállapodás tervezete, amit elvileg még a múlt héten szignóznia kellett volna a szervezetek vezetőinek.

Brenzovics László és Zubánics László aláírása azonban továbbra sincs ott a dokumentumon. Hogy miért maradt el a jóváhagyás, nem tudni. Állítólag csak csúszásról van szó, ezen a héten tető alá kerülhet a megegyezés, de legkésőbb jövő hétfőn. Sokatmondó, hogy a választási összefogást szentesítő szerződés aláírására a KMKSZ ungvári székházában kerül sor.

Szerkesztőségünk mindkét szervezet háza táján puhatolózott további információk beszerzése céljából. Kiderítettük, az összefogás nem lesz teljes értékű. Például a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásban garantáltan külön indít jelöltlistát a két politikai párt. Elképzelhető, hogy ugyanez másutt is így lesz.

A megegyezés igazából csak a megyei pártlistára vonatkozik. Azt a KMKSZ állítja hivatalosan, s a listavezetőt is a kulturális szövetség nevezi meg. A további helyeken fele-fele arányban fognak osztozni. A KMKSZ és az UMDSZ egymással való egyeztetés nélkül nevezi meg a saját jelöltjeit, s azt a másik félnek el kell fogadnia. A paritás elvét csak a megyei listán kell betartaniuk, a többi lista tekintetében külön egyeztetéseken határoznak a jelöltek arányairól.
A megállapodás fontos része továbbá, hogy Beregszászban és a Bereg-vidéken a választások után koalíciót köt a két magyar erő. A járási tanács elnökét pedig az delegálhatja, aki több voksot szerzett. Amennyiben a két magyar párt együtt sem szerez többséget, akkor közösen tárgyalnak egy harmadik koalíciós fél bevonásáról.

Úgy tudjuk, az a KMKSZ határozott kérése volt, hogy a Beregszászi járásban ne legyen közös lista, ott külön is mérettessék meg a két szervezet. Egyik forrásunk szerint ez a KMKSZ elnökségének volt az óhaja, de egy másik forrás azt árulta el nekünk, hogy ezt a Baloga-féle Jedinij Centr (JC) kérte, követelte Brenzovicstól. A KMKSZ stratégiai politikai partnere attól tart, hogyha a két magyar erő összefog, az ő képviselőjelöltjei nagyon leszerepelnek a magyar lakta járásban.