Egy év alatt megsokszorozódott az ATO hadereje (infografika)

ato_hadero

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának legfrissebb, szerdán nyilvánosságra hozott adatai alapján az elmúlt egy év során megsokszorozódott az úgynevezett terrorellenes hadműveletben (ATO) bevetett személyi állomány és a haditechnikai eszközök száma.

A vezérkar sajtószolgálatának Facebook-oldalán közzétett infografikájából kiderül, hogy egy év alatt több mint a duplájára 32 ezerről 73 ezerre nőtt a terrorellenes műveletben résztvevő katonák létszáma. Az ATO-ban harcoló dandárok (ezredek) száma 8-ról 25-re, míg a zászlóaljaké 50-ről 150-re gyarapodott. Haditechnikában is erősített az ukrán hadsereg: 210-ről 360-ra növelte a tankjai számát, a páncélozott járművekből tavaly ilyenkor „csak” 900-at vetettek be, viszont mostanra a számuk elérte az 1400-at. 80-ról 230-ra bővítették a reaktív sortüzelő-rendszerek számát, míg a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek és aknavetők száma 450-ről 800-ra emelkedett.

Természetesen az infografikán csillaggal jelzik, hogy a minszki egyezményben tiltott fegyvereket az ukrán hadsereg kivonta a megadott zónából.