Egy év alatt megsokszorozódott az ATO hadereje (infografika)


Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának legfrissebb, szerdán nyilvánosságra hozott adatai alapján az elmúlt egy év során megsokszorozódott az úgynevezett terrorellenes hadműveletben (ATO) bevetett személyi állomány és a haditechnikai eszközök száma.

A vezérkar sajtószolgálatának Facebook-oldalán közzétett infografikájából kiderül, hogy egy év alatt több mint a duplájára 32 ezerről 73 ezerre nőtt a terrorellenes műveletben résztvevő katonák létszáma. Az ATO-ban harcoló dandárok (ezredek) száma 8-ról 25-re, míg a zászlóaljaké 50-ről 150-re gyarapodott. Haditechnikában is erősített az ukrán hadsereg: 210-ről 360-ra növelte a tankjai számát, a páncélozott járművekből tavaly ilyenkor „csak” 900-at vetettek be, viszont mostanra a számuk elérte az 1400-at. 80-ról 230-ra bővítették a reaktív sortüzelő-rendszerek számát, míg a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek és aknavetők száma 450-ről 800-ra emelkedett.

Természetesen az infografikán csillaggal jelzik, hogy a minszki egyezményben tiltott fegyvereket az ukrán hadsereg kivonta a megadott zónából.