Zaharcsenko: nem lesz Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazás


A DNR kormánya tagadja, hogy Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazást terveznének – írja Novorosszia hírügynöksége Alekszandr Zaharcsenkóra, a DNR vezetőjére hivatkozva.

„Nem készül semmiféle Oroszországhoz való csatlakozás. Most nincs erre szükségünk. A minszki megállapodást betartva választásokra készülünk” – mondta Zaharcsenko.

Közben a felkelők jelentése szerint az ukránok teljesen betartják a tűzszünetet – írja Novorosszia hírügynöksége. „Ténylegesen betartják a tűzszünetet néhány kisebb megszegéstől eltekintve, de azok nem kritikusak” – mondta Eduard Baszurin, a donyeckiek egyik katonai parancsnoka.

„Nagyobb szabályszegésekről nincs adat. Egyelőre korai azt nyilatkozni, hogy teljesen betartják a tűzszünetet, mivel több provokációról is van információ” – jelentette az LNR Népi Milíciája. Igor Sztrelkov, a Donyecki Népköztársaság korábbi védelmi miniszterének jóslatai szerint azonban az ukrán hadsereg szeptember 20 körül támadhat. “Az ukrán hadsereg gyakorlatilag befejezte az erőösszevonását a támadó hadműveletéhez. A fő támadási útvonalként kiválasztott területen (Donyecktől délre) ötszörösére ítélik a fölényüket. A védelmi állasoknak álcázott seregük támadó jellegűek. A frontvonal mentén aktív felderítő munkát végeznek. Lenyűgöző az a drón mennyiség, amit az ukránok latba vetettek. A frontvonal mentén hatalmas mennyiségű lőszert halmoztak fel különféle fegyverekhez. Az ukrán hadsereg ereje elegendő ahhoz, hogy nagyjából két hét alatt megsemmisítsék az ellenálló Népi Milíciát. Már a támadás első napján mélyen benyomulhatnak”- tette hozzá Szterlekov.