A szélsőséges Azov zászlóalj amerikai finanszírozást fog kapni


Az Azov zászlóalj, ugyanúgy mint a többi neonáci szimbolikát használó egyesülés, így vagy úgy, de akkor is támogatást fog kapni az Egyesült Államokból – idézi Michel Chossudovskiyt, az Észak-Amerikai Globalizációs Kutatóközpont igazgatóját és gazdaságtan professzorát a TASZSZ. Az orosz származású kanadai szakértő emlékeztet arra, hogy „Washington az elejétől kezdve támogatja az ukrán kormányerőket. Ami az Azovot illeti, ők a Nemzeti Gárda része, ami pedig a Belügyminisztériumhoz tartozik”.

„Ha egy hatalmi struktúrának pénzügyi úton, tanácsosokkal vagy pedig más módon segít, akkor a pénzt a Belügyminisztériumnak vagy a Védelmi Minisztériumnak utalják, ezután pedig szabadon felhasználhatja azt belátásuk szerint. Egyszerűen ilyen a finanszírozás mechanizmusa” – mondta a professzor.

Az Azov zászlóalj egy sor más nacionalista egységgel együtt nacionalista szimbólumokkal ellátott egyenruhát hord. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy ezek az egységek katonai gyerektáborokat nyitottak. „Ez az Azov kezdeményezése volt, amit a kormány szponzorált, mivel az egység a kormány védnöksége alatt áll. Ők nem ingyen foglalkoznak ezzel” – hangsúlyozta a professzor.

Szerinte gyerekek beszervezéséről van szó. „Ezek a felvételek sokkolóak. Arra tanítják őket, hogy utálják az oroszokat, ami még bűnösebb dolog, mint a háború” – mondta Chossudovskiy.