A Técsői járásban már a sorozásra készülnek


A napokban a técsői járási közigazgatási hivatal nagytermében az őszi sorozás fő feladatait és a szerződéses állomány bővítésének kritériumait ismertette Igor Tiscsuk, a járási hadkiegészítő parancsnoka – tájékoztatott a közigazgatás sajtószolgálata.

Az úgynevezett módszertani eligazításon a községi tanácsok képviselői, a közigazgatási hivatal osztályvezetői, a katonai nyilvántartást vezető illetékes személyek voltak jelen.
A résztvevőkkel ismertették az őszi behívás követelményeit és feladatait. A jelenlévőket tájékoztatták a katonai nyilvántartások vezetésével kapcsolatos törvényi változásokról. Bemutatták az előző sorozássorán a legtöbbször elkövetett hibákat, meghatározták milyen intézkedéseket kell hozni ahhoz, hogy javítsák sorozóbizottságok munkáját.

„Minden egyes behívás előtt alaposan elemezzük a hibákat, hogy kijavítsuk a mulasztásokat és még hatékonyabb munkát tudjunk végezni” – fogalmazott IgorTiscsuk. A parancsnok szorosabb együttműködésre szólította fel a helyi önkormányzatokat az osztályok és a hivatalok vezetőit.
A tanácskozáson az is elhangzott, hogy várhatóan még szigorúbb szankciókkal sújtják azokat, akik megpróbálnak kibújni a sorkatonai szolgálat alól. Tervbe van egy elektronikus adatbázis létrehozása is. A Técsői járásban 2500 hadkötelest és 1500 sorköteles személy után nyomoznak, olyanokra akik nem jelentek meg a megadott időben a hadkiegészítő parancsnokságon adategyeztetésre.

A parancsnok elmondta, hogy szeptember 1-tő megkezdte munkáját az egészségügyi orvosi bizottság, mely hamarosan kidolgozza az alkalmassági vizsgálatok ütemtervét, megkezdik az 1999-ben születettek nyilvántartásba vételét.
„Ma még csak sorkatonák, de holnap már a haza védelmezői, ezért is kiemelt figyelmet kell fordítanunk sorozás minőségi, magas színvonalú lebonyolítására – mondta záró szavaiban az őrnagy.