Határátkelés: semmi javulás…


Továbbra sem javul a helyzet az ukrán–magyar közúti határátkelőkön. Az elmúlt hetekben – amióta Záhonyban lefüleltek több vámost is a cigarettacsempészetben való részvétel gyanúja miatt – megszokott jelenséggé vált, hogy óriási sorokat kell kiállniuk azoknak, akik Magyarországra szeretnének utazni. És nemcsak odafelé, visszafelé is vannak torlódások. A sokszor 5-6 órás várakozás az augusztusi rekkenő hőségben különösen elviselhetetlennek tűnt.

Már mi is többször írtunk a szörnyű viszonyokról, sőt, azt tanácsoltuk, aki biztosra akar menni, jobban teszi, ha Csapon vonatra száll, és úgy utazik. A megnövekedett sorokra hivatalosan sem a magyar, sem az ukrán fél nem ad magyarázatot. Az elmúlt héten szokásos heti kérdésünk alkalmával azt kérdeztük, hogy Önök szerint melyik oldal a felelős a hosszan kígyózó sorokért? A többség (38 százalék) azon a véleményen volt, hogy mindkét oldal egyformán hibás. A magyar hatóságokat a válaszadók 32 százaléka, az ukránokat 30 százalék hibáztatta.

A legbosszantóbb viszont, hogy változatlanul semmit sem változik a helyzet. Információink szerint csütörtökön Csapnál valóságos őrület volt. Ismét hosszú órákat kellet várni, hogy átjuthassunk Magyarországra. A Tisza-híd mindkét sávja be volt dugulva, az egyikben a kisbuszok, a másikban a személyautók vesztegeltek órákon keresztül. A magyar vámosok nagyon lassan tették a dolgukat. Aki Magyarországról volt éppen hazatérőben, a kamionsávot használva tudott csak átjutni a hídon. Estére pedig egészen odáig fajult a helyzet, hogy az ukrán oldalon a sor egészen a sorompón kívülre ért.

A több órás várakozási idő sokakat elriaszt, hogy Magyarországra utazzon. S ugyanezt javasolják egyes magyar határőrök is. A KárpátHír egyik olvasója még korábban elmesélte nekünk: szóvá tette Záhonynál a magyar határőrnek, hogy pokoli és idegtépő ez a sorban állás. Mire lekezelő módon csupán ennyi volt a válasz: „Ha nem tetszik, otthon lehet maradni…”