Obama összefog Putyinnal a terror ellen


Telefonon tárgyalt csütörtök este Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A beszélgetés középpontjában egy átfogó nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozása állt.

A Vlagyivosztokban csütörtökön megnyílt Keleti Gazdasági Fórum keretében erről a koalícióról tárgyalnak a jelen lévők. Putyin elmondása szerint az amerikai elnökkel erről széleskörű koalícióról beszélt és jelezte, hogy a témában folynak az egyeztetések az amerikai féllel. Hozzátette, hasonló megbeszélést folytatott már Törökország, Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom vezetőivel is.

Putyin szerint egyelőre korai arról beszélni, hogy Oroszország részt vesz-e a jelenlegi terrorellenes nemzetközi koalíció iraki és szíriai hadműveleteiben. Az orosz elnök aláhúzta, hogy országa így is elegendő támogatást nyújt Szíriának, felszerelést és katonai tanácsadást biztosít. Hangsúlyozta, hogy a terrorellenes harcnak „kéz a kézben” kell mennie a szíriai politikai folyamatokkal, Basar el-Aszad elnök pedig ezzel egyetért, az előrehozott választásokat is elfogadja.

Putyin úgy vélekedett, hogy a terrorellenes nagykoalíció irányába tett első lépések azt igazolják, hogy megvalósítható és leszögezte, hogy Oroszország folytatni fogja erre irányuló tevékenységét.

Az orosz elnök optimizmusa azonban nem biztos hogy megalapozott – a jelenlegi nyugati-amerikai vezetésű koalíció és Oroszország között továbbra is áthidalhatatlannak tűnik az ellentét a szíriai rezsim kérdésében.

Népszava információ