Putyin: A menekültválság Amerika elhibázott politikájának következménye


Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon adott interjút a TASZSZ-nak, amelyben elemezte a belföldi és nemzetközi politika, valamint az orosz gazdaság aktuális kérdéseit. Az orosz elnök véleménye szerint az EU-ban kialakult migrációs krízis várható volt, ez mindenekelőtt az USA elhibázott politikájának következménye. Moszkva nemzetközi antiterrorista koalíció felállításának céljából konzultációkon vesz részt, az orosz gazdaságra vonatkozóan kifejtette, hogy már megszokottá vált az olajár ingadozásaihoz igazodó rubelkurzus. Az ukrajnai krízis kapcsán kifejtette, hogy a megfelelő eredményeket garantáló párbeszéd még nem alakult ki a felkelők és a kijevi hatalom között.

Az orosz gazdaság

„Nincs ok az aggodalomra, a megfelelő intézkedések megtörtének. Tavaly augusztustól az ingadozó olajárak erősen befolyásolták a rubel árfolyamát, de a 2015. év elejétől fogva az energiahordozók árának ingadozása már kevésbé befolyásolja a belső gazdaság mutatóit. Megtettük a szükséges intézkedéseket, habár új termelők megjelenése a piacon és egy erős túltermelés még okozhat néhány nem kívánatos következményt. A hosszútávú pénzügyi tervezés helyett áttértünk az éves prognózisok alapján összeállított költségvetésre” – jelentette ki az orosz elnök.

Ukrajna

A kérdés az, hogy ez a bacchanália véget ér-e a közeljövőben. „2015 végéig végre kell hajtani a minszki egyezmények határozatait és az ukrán alkotmány reformját, amely az ország decentralizálását készíti elő. Ellenkező esetben sok függ attól, hogy az ukrán emberek meddig képesek még eltűrni ezt a bacchanáliát” – elemezte a helyzetet Putyin.

Európai Unió

A migrációs krízis előre látható volt. „Oroszország több ízben is felhívta nyugati partnerei figyelmét a krízis kialakulásának lehetőségére, még ez év elején is, amikor egy hullámban 340 000 menekült érkezett Európa határaihoz. Rámutattunk, hogy Afrika északi részén és a Közel-Keleten az elhibázott politikai és katonai akciók következtében kialakult káosz óhatatlanul átterjedhet az európai földrészre” – mutatott rá az elnök.

Szíria

Nem Asszad miatt menekülnek az emberek onnan. „Nem Bashar Asszad seregei, hanem az Iszlám Állam iszonyatos terrorcselekményei elől milliók és milliók menekülnek, és vajon hova vehetnék az irányt, mint a szomszédos országokba és észak felé, az európai földrészre? Mi jól látjuk, mi történik a régióban, az USA bombázásainak hatása ma már kevés a helyzet megoldásához. Szíriának mi komoly segítséget nyújtunk a krízis megoldása céljából, ám az Iszlám Állam elleni antiterrorista koalícióról még korai beszélni, egyenlőre egyeztetések és konzultációk folynak a kérdésben” – zárta szavait Putyin.