Ukrajnában nem akar csökkenni a benzin ára


Az Ukrán Monopolellenes Állami Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a töltőállomásokon az indokoltnál magasabb áron kínálják az üzemanyagokat.

A hatóság ezért egy körlevelet küldött az ország 12 legnagyobb forgalmazójának, amiben a benzin és a dízel árának csökkentését javasolja. 15 százalékban határozza meg az árcsökkentés javasolt mértékét, ami a gyakorlatban legalább 2 és 2,50 hrivnya közötti mérséklést jelent. Az érintettek 10 napot kapnak a monopolellenes bizottság javaslatának megfontolására, amennyiben nem történik javulás, eljárás indulhat az üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó vállalatok ellen.

Korábban Arszenyij Jacenyuk kormányfő arra kérte a szakminisztériumot, hogy hasson oda a benzin és a dízel árának csökkentésére, mert jelentősen leesett a kőolaj világpiaci ára, de ebből az ukrán autósok semmit sem érzékeltek. A bejelentés után átlagosan egy hrivnyával tankolhatunk olcsóbban.
Érdekes, hogy amikor az olaj ára csökken, az ukrajnai forgalmazók csak adminisztratív ráhatásra, de akkor is mindössze elenyésző mértékben hajlandóak árat változtatni, viszont amikor nő a világpiaci ár, vagy erősödik a dollár, azonnal drágítanak a kutakon…