“A DNR és LNR területén október 25-én lehetetlen helyi választásokat tartani”


Jogilag lehetetlen, hogy október 25-én helyi választásokat tartsanak az LNR és DNR területén – idézi Vlagyiszlav Dejnegót az LNR kontaktcsoportbeli képviselőjét a RIA Novosztyi.

Az ukrán kormány október 25-re tűzte ki a helyi választásokat, a DNR október 18-ra, az LNR pedig november elsejére. Petro Porosenko, Ukrajna elnöke többször is bejelentette, hogy Donyecknek és Luganszknak le kellene mondania a választások megtartásáról és tárgyalásokba kellene bocsátkoznia azok szabályaink és ellenőrzésének végrehajtására. A két felkelő köztársaság kormánya válaszként azt hangoztatja, hogy Kijev akarata ellenére is választásokat fognak tartani.

Dejnego bejelentette, hogy az ukrán törvények értelmében 60 nappal előre be kell jelenteni a választások megtartását, 50 nappal előre pedig megkezdődik a választási folyamat. „Technikailag lehetetlen, hogy október 25-én választásokat tartsunk a területeinken. A ukrán törvények ezt nem teszik lehetővé. Még akkor sem esik az ukrán törvények által megszabott keretek közé, ha most kompromisszumokat kötnénk” – mondta Dejnego.