Hivatalos: A KMKSZ és az UMDSZ közösen indul az önkormányzati választásokon


Igaznak bizonyultak a KárpátHír értesülései, ma Beregszászban hivatalosan is döntés született a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség választási célú együttműködéséről.

A kulturális szövetség választmányi ülése és az országos szervezet kongresszusa ma párhuzamosan zajlott le Beregszászban, s mindkét grémium jóváhagyta az október végi önkormányzati választásokon történő együttműködésről szóló megállapodást.

Korábban megírtuk, hogy információink szerint elkészült az együttműködést taglaló egyezmény, már csak a két elnök, Brenzovics László és Zubánics László aláírása hiányzik a dokumentumról.

A véglegesített dokumentum szerint közös listát állítanak a megyei tanácsi választásra, de azt névlegesen a KMKSZ pártja jelöli, amire 50 százalékban UMDSZ-esek is felkerülnek. A bejutáshoz 5 százalékos támogatottság szükséges, önállóan indulva aligha teljesítette volna bármelyik szervezet is ezt a megemelt küszöböt, hiszen 2010-ben 3 százalék is elég volt a bejutáshoz, de az UMDSZ már akkor is elbukott, igaz, egyéniben mindenhol győzött a KMKSZ-szel szemben, de október 25-én már csak listás választás lesz.

A megállapodás szövege értelmében a két szervezet mindent megtesz azért, hogy közöttük valamennyi magyarlakta közigazgatási egységben választási együttműködés jöjjön létre. Ennek megvalósítása érdekében a felek helyi szervezetei záros határidőn belül egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek egymással a jelöltindításról – olvasható a dokumentumban. A megállapodásban szó van arról is, hogy a KMKSZ és az UMDSZ a választásokon való közös részvétel és a voksolás utáni együttműködés céljából egyezteti választási programjait, vagy közös programmal indul a megmérettetésen.  A két magyar szervezet a választási együttműködés összehangolására koordinációs bizottságot hoz létre. Az együttműködés további részleteiről, valamint módjairól a felek tárgyalásos úton állapodnak meg egymással – áll a KMKSZ és az UMDSZ választási megállapodásában.

Szerkesztőségünk azonban úgy értesült, nem lesz teljes a magyar egység, ugyanis a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásban is a KMKSZ ahhoz ragaszkodik, hogy külön, önálló listát állítsanak. Elképzelhető, hogy ugyanez másutt is így lesz.