Megnyitották a határt


Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt – közölte Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a határújranyitás után lassan halad a gépjármű forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell. Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező migránsokat engedték be Bécs felé.

Az Európai Unió két fontos intézménye, a schengeni övezet és a dublini egyezmény összeomlott – jelentette ki Traian Basescu volt román államfő szombaton a védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt egy ifjúsági rendezvényén. Rámutatott: a dublini egyezmény már nem működik, az illegális bevándorlókat már nem küldik vissza oda, ahol beléptek az unió területére. Basescu azt mondta: európai állampolgárként tudni szeretné, mit tesz az EU azért, hogy ez ne folytatódjék így a következő években is.

A migrációs válságról beszélt telefonon Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor, közölte szombat este Berlinben Georg Streiter helyettes kormányszóvivő. A kancellári hivatal közleménye szerint a két poltikus egyetértett abban, ihogy mindkét ország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket.
Abban sem volt köztük nézetkülönbség, hogy a menekültek Németországba történő szombati továbbutazására a magyar határon kialakult szükséghelyzet miatt került sor, és kivételes esetet jelentett, áll a közleményben.

mti nyomán