Megszólalt az osztrák belügy: akár vissza is küldhetik a menekülteket

Migrants are seen outside the Eastern (Keleti) railway station in Budapest on September 1, 2015. Hungarian authorities closed the station earlier as it was overrun with migrants trying to get to Germany. The EU is grappling with an unprecedented influx of people fleeing war, repression and poverty in what the bloc has described as its worst refugee crisis in 50 years. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására, és elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak – közölte az osztrák belügyminisztérium péntek késő este.

Mindegyik migráns benyújthat menekültkérelmet Ausztriában és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat – közölte az osztrák belügy. Hozzátették, minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el.

Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt – áll a közleményben. Amennyiben a menekült nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd.

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is.

A jelenlegi helyzet megoldása csak az európai szolidaritás szellemében valósulhat meg – áll a közleményben. Az APA osztrák hírügynökség kérdésére, miszerint küldenek-e buszokat a határhoz, a minisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogják a menekülteket átvezetni a határon.mti