Több száz kilométert fut Kárpátaljáért


Ismét nagy dobásra készül Hidvégi-Üstös Pál, aki 25 éves sportmúltja mellett a környezetvédelemért tett erőfeszítései miatt lehet ismerős sokaknak. Kivételes sport teljesítményeivel igyekszik felhívni a figyelmet olyan célokra, mint a kárpátaljai nehéz gazdasági helyzet, a Tisza környezetvédelme, vagy a határok átjárhatóságának fontossága.

Ezúttal az Együtt Kárpátaljáért!-program keretein belül „ 6 határon át” fut társával együtt azért, hogy felhívja a figyelmet a nehéz kárpátaljai gazdasági helyzetre.

– Szeretném, ha az emberek ismét észre vennék, hogy Kárpátalja milyen gyönyörű hely! Fontos, hogy a turisták ne maradjanak el, látogassák az emlékhelyeket, túrázzanak a Kárpátokban, vagy evezzenek a Tiszán, mert így tudjuk leginkább célba juttatni a határon túli magyaroknak szánt pénzt – avatta be a Blikket a részletekbe a sportoló, akit ezúttal Takár Károly, becenevén Katyó kísér, illetve vált a nem mindennapi megmérettetésben.

A két sportoló a szeptember 3–án induló projekttel a határok átjárhatóságára szeretné tenni a hangsúlyt. Ezért a garbolci magyar-román-ukrán hármas határról indulnak.
– Reggel 7 órakor rajtolunk és Katyóval váltóban talpaljuk végig a teljes ukrán-magyar határszakaszt, minden átkelőt útba ejtve, sőt Nagyhódosnál még a zöldhatárt is megnyitják számunkra. Végül Csap felől érkezünk majd Záhonyba szeptember 4-én délután 16 óra körül – árulta el az útvonalat Hídvégi-Üstös Pál.
Ám a két futó erőfeszítése még korántsem ér véget Záhonyban. Ekkor indul ugyanis a hét napos non-stop váltófutásuk. – Egy héten keresztül futunk majd felváltva a töltésen húzódó kerékpárút egy kijelölt 350 méteres szakaszán – mondta a sportoló, aki reméli, hogy erőfeszítésük minél több ember figyelmét felkelti.
Az esemény volumenéről mi sem mond többet, mint hogy a táv teljesítése után Hidvégiék szeretnék bejegyeztetni teljesítményüket a Guiness-rekordok közé.

Blikk információ