A britek a menekültválság miatt léphetnek ki az EU-ból


A menekültválság eszkalálódása óta nőtt azoknak a briteknek a száma, akik támogatják az ország távozását az Európai Unióból, és nagyon kevesen vannak, akik támogatják menekültek befogadását az országba – írja az Origo.

Júliusban még a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy nem támogatja Nagy-Britannia távozását az EU-ból 46 százalékkal szemben, mára viszont megfordult az arány.

A Mail on Sunday felmérése szerint ma már a britek 51 százaléka szabadulna Brüsszeltől, és 49 százalék maradna az Unióban. Az eredmény azért döbbentette meg még magát a lapot is, mert évek óta minden közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a britek többsége támogatja az uniós tagságot. 2000-ben, az első felmérés készítésekor 62 százalékról indultak.

A Mail felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezettek egyértelműen támogatják David Cameron kormányfőt, aki keményen ellenáll Angela Merkel német kancellár nyomásának, hogy Nagy-Britannia fogadjon be több menekültet. A most a maradás mellett szavazók 22 százaléka is azt mondta: valószínűleg megváltoztatja a véleményét, ha folytatódik a menekültválság – akkor pedig a távozás táborának jelentős többsége lesz.

 

A brit kormány a legfrissebb bejelentés szerint 15 ezer szíriai menekültet fogadna be az országba.A Mail felmérése szerint azonban a megkérdezettek többsége szigorúan limitálná a befogadottak számát, sőt, egyharmaduk szerint egyetlen embert sem kellene befogadni.A válaszolók közel fele ezer vagy annál kevesebb menekültet fogadna be, és csak a negyedük kész együtt élni tízezer vagy annál több menekülttel.