Kerry figyelmeztette Moszkvát


Az amerikai külügyminiszter szombaton telefonon tiltakozott orosz kollégájánál, Szergej Lavrovnál Oroszország megnövekedett szíriai katonai aktivitása miatt. John Kerry figyelmeztette az orosz diplomáciai vezetőjét, hogy ha a jelentések megalapozottak, akkor az orosz fegyveres erők szíriai fellépése a konfliktus eszkalálódásához, a civil áldozatok számának növekedéséhez, a menekültáradat további növekedéséhez vezethet.

Fennáll a veszélye, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció harci gépei szembekerülnek az orosz katonai gépekkel – vélekedett Kerry. Az amerikai és az orosz diplomáciai vezetője megállapodott, hogy szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés margóján, tárgyalásokat folytatnak majd a szíriai helyzetről.

Amerikai hírszerzési források szerint Oroszország légiirányító rendszert és többszáz katona elszállásolására alkalmas mobilházakat telepített egy szíriai bázisra, Latakia szíriai kikötőváros környékére, közel a szíriai elnök, Bassár al-Aszad családjának birtokához. Oroszország közben katonai szállítógépek leszállásához kért engedélyt. Amerikai szakértők nem tartják kizártnak, hogy Moszkva orosz harci gépeket akar telepíteni Szíriába – jelentette a CBS televízió. Becslések szerint akár ezer katonát, tanácsadót is bevethet a szíriai rezsim támogatására, a szíriai lázadók ellen Oroszország. A Los Angeles Times értesülései szerint az amerikai hírszerzés műholdas felvételek alapján jutott erre a következtetésre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten, egy tanácskozáson elismerte, hogy segítik az Aszad-rezsimet, ugyanakkor cáfolta, hogy Moszkva katonai beavatkozásra készülne Szíriában – olvasható a Népszavában.