Megkezdődött a választási kampány Ukrajnában


Szeptember 5-én rajtolt a választási kampány, az október 25-ére kiírt helyhatósági választások alkalmával a helyi önkormányzatok képviselőit, valamint a falusi, nagyközségi és városi településvezetőket választhatják meg a polgárok – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A portál hozzáteszi, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) döntése értelmében október 25-én nem kerül sor a Krími Autonóm Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának, illetve az autonóm köztársaság helyi önkormányzatainak és településvezetőinek a megválasztására. Nem tartanak helyhatósági választásokat a megszállt kelet-ukrajnai területeken sem, azaz Donyeck megye 125 és Luganszk megye 146 településén. A CVK emellett jóváhagyta a két szóban forgó megye azon ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek jegyzékét is, amelyekről megállapították, hogy azokban október 25-én lehetetlen megtartani a választásokat. A testület döntése értelmében Donyeck megyében 91, Luhanszk megyében 31 ilyen település találtatott – írja az UNIAN hírügynökség. Végül szeptember 5. Kijevben sem jelenti a választási kampány kezdetét, miután a fővárosban 2016. március 27-re írtak ki választásokat.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa pénteken elfogadta, Petro Porosenko elnök pedig aláírta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy október 25-én az augusztus közepe óta megalakult új típusú önkormányzatokban, az egyesült területi közösségekben vagy hromadákban is megtartsák a helyhatósági választásokat.

Kárpátalja hetilap