Porosenko: a NATO még nem áll készen Ukrajna felvételére


Kijev tisztában van azzal, hogy a NATO elutasítaná Ukrajna felvételét tagjai sorába, ha ezzel a kéréssel fordulna most a szövetséghez – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök egy hétvégi sajtónyilatkozatában.

Az államfő az Amerika Hangja rádiónak adott, az ukrán sajtóban a hétvégén ismertetett interjújában leszögezte, hogy ez a kérés a jelenlegi helyzetben provokatív is lenne Ukrajna részéről a NATO felé.
Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az ukrán társadalomban komoly változások mentek végbe az utóbbi időben, és lehetségesnek nevezte, hogy népszavazást ír ki a kérdésről. Szavai szerint jelenleg a lakosság több mint fele támogatja az ország NATO-csatlakozását, amire Ukrajna történelmében eddig nem volt példa.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) szerdai ülésén új katonai doktrínát hagyott jóvá és terjesztett az államfő elé. A dokumentum egyik fontos eleme, hogy Ukrajna felújítja euroatlanti közeledését. Ezzel kapcsolatban Porosenko az ülésen felszólalva leszögezte: 2020-ig el kell érni, hogy az ukrán hadsereg megfeleljen a NATO-csatlakozáshoz szükséges követelményeknek. A másik fontos elem, hogy Kijev Oroszországot katonai ellenségnek minősíti az új doktrínában.

Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttsége legfrissebb jelentésében megállapította, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban szembenálló felek többé-kevésbé betartják a szeptember 1-jén életbe léptetett tűszünetet. Donyeckben egy tűzszünetsértést észleltek, egy légvédelmi rakéta robbant fel a levegőben a vasútállomás közelében; míg a Donyeck melletti Marjinka településnél két aknavető-lövedék csapódott be egy ukrán útellenőrző pontnál.

mti