Ukrajna pénzért könyörög – nem tudják a gázt kifizetni


Ukrajna a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-ektől kért pénzügyi támogatást orosz földgáz vásárlására. Ankarában a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek szombaton záródott kétnapos ülése idején külön tárgyaltak a G7-ek csoportjához tartozó pénzügyminiszterek és erre a megbeszélésre meghívták az ukrán pénzügyek irányítóját is.

Natalija Jareszko azzal a kéréssel fordult a G7-ek pénzügyminisztereihez, hogy pénzzel támogassák Ukrajna orosz gázvásárlását a téli időszakra – mondta el a megbeszélésekhez közel álló egyik forrás újságíróknak vasárnap. A névtelenséget kérő forrás arról nem tett említést, hogy az ukrán pénzügyminiszter milyen összegű támogatást kért.

Ahhoz, hogy az ősz-téli időszakban ne legyen fennakadás az ukrán belföldi ellátásban és télen az Európába irányuló orosz földgáz tranzitjában, megközelítőleg 19 milliárd köbméter földgázt kell tartalékolnia Ukrajnának földalatti tározóiban. Szeptember elején a tározókban 14,5 milliárd köbméter, augusztus 24-én 14 milliárd köbméter földgáz volt.

mti