Fico szerint veszélyben az Európai Unió jövője


Robert Fico miniszterelnök szerint a menekültválságra racionális megoldás kell, ellenkező esetben teret nyernek a szélsőséges pártok, ami az Európai Uniót puszta létében fenyegetné.

Robert Fico miniszterelnök a Szlovák Rádió mai politikai beszélgetőműsorában ismét hangsúlyozta: különbséget kell tenni a tenylegesen életveszélyben lévő menekültek és a gazdasági bevándorlók között.

Azokon, akik az éhezés, az életveszély vagy személyi szabadságuk korlátozása elől menekültek el, segíteni kell – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor: azonosítani kell a ténylegesen veszélyben lévő menekülteket. “Vajon éhezik az, aki talál 5000 eurót embercsempészre? Nézzék meg, mennyi köztük a fiatal férfi, akik munkát jönnek keresni, 90 százalékuk az” – állapította meg Fico, hozzátéve: nem látja okát, miért kellene esélyt adni a gazdasági bevándorlóknak.

A migrációs hullám megállításához a miniszterelnök szerint először azokat az országokat kellene stabilizálni, ahonnan a menekültek érkeznek, elsősorban Líbiát és Szíriát. “Líbiát szétbombázták, Szíriába nyugatról küldenek fegyvereket a felkelőknek. A káosz indította el a tömegeket Európa felé” – szögezte le Fico.

A stabilizáció ugyanakkor szerinte nem a NATO, hanem az ENSZ békefenntartóinak feladata lenne. Hangsúlyozta továbbá a külső schengeni határok védelmének fontosságát.

Fico ismét hangot adott elutasító magatartásának a menekültbefogadási kvótákkal szemben. Szerinte Olaszországban, illetve Görögországban kellene inkább további menekülttáborokat létesíteni, ahol az egyes bevándorlókat elkülönítenék és azonosítanák, egy részüket pedig visszafordítanák.

Fico azt is kijelentette: Szlovákia katolikus ország, és ha a kvóták alapján be kellene fogadni néhány ezer menekültet, ők valószínűleg előbb-utóbb mecseteket akarnának majd. “Mi nem vagyunk képesek a romákat integrálni, szóval most ne tegyünk úgy, mintha képesek lennénk integrálni valakit Eritreából vagy valakit, aki teljsen más vallással és tradíciókkal érkezik ide.

Fico többször említette azt is, hogy a menekültproblémát nem lehet érzelmi alapon kezelni. “Minden halál szörnyű (…) De az emocionális vagy morális alapú politizálás zsákutcába vezethet, és én ezt nem szeretném. Én is láttam a szír kisgyerek fotóját, és láttam sok holttestet Szlovákiában is” – fogalamazott a kormányfő hozzátéve: ha a standard politikai pártok nem találnak racionális megoldást a menekültválság kezelésére, olyan pártok kerülhetnek előtérbe, amelyek nemcsak hogy más módszereket fognak alkalmazni, hanem magának az Európai Uniónak a létét is fenyegetik majd. “Alapvetően több van itt játékban, mint a migráció, játékban van az Európai Unió jövője is. Vagy találunk racionális megoldást, vagy veszélybe kerül nemcsak az alapvető értékeink egyike – a szabad mozgás -, hanem maga az Európai Unió is” – szögezte le Fico.

ujszo.com