Merkel: Van terv a menekülthelyzet kezelésére


A német kancellár azt mondta: megvan a tervük a menekülthelyzet és és az országba áramló menekültáradat kezelésére. Hotspotokat létesítenek és munkacsoportokat alapítanak és azokat is segítik, akik nem akarnak Németországban maradni. A Dublin III. rendelet továbbra is érvényben van – hangsúlyozta Merkel – írja a HVG.

Véget ért a koalíciós bizottsági ülés, ahol egy teljes koncepciót terjesztettünk elő a menekülthelyzettel kapcsolatos események miatt – közölte Angela Merkel német kancellár hétfői sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: az EU erejére is szükség van, csak közös európai szolidaritással tudjuk ezt a próbát kiállni. A terrorveszéllyel is együtt kell megbirkóznunk. Ez az első nagy pontja a megállapodásunknak, ez érinti a fejlesztési és a külügyminisztériumot.

A második pont: az EU értékét és rendjét be kell tartanunk, ez nagy kihívás számunkra. A magyar kormányfővel egyeztetve is mondjuk: a Dublin III. rendelet érvényben van most is.

Azt mondta: Jean-Claude Juncker is sajtótájékoztatót fog tartani, kedden terjeszti az EU elé a javaslatokat.

Elmondta: hotspotok felállítására is sor fog kerülni. A menekültek minden EU-tagállamban védelmet találhatnak a háború elől, minden európai országnak teljesíteni kell a humanitárius kötelezettségeket.

Németország 3 milliárd euróval növelik a menekülthelyzetre szánt büdzsét és a szövetségi tartományok még további 3 milliárd euróval járulnak hozzá a kiadásokhoz – mondta a német kancellár. Munkacsoportokat állítunk fel, a menekültügyi eljárásokat felgyorsítjuk, további 2000 embert vesznek fel a rendőrséghez – mondta Merkel. Befogadóállomások is létesülnek, 150 ezer helyre van szükség – tette hozzá.

Akik nem akarnak maradni, azoknak el kell hagyni Németországot, ezekről az emberekről is gondoskodni kell, de pénzt nem kaphatnak. A szociális juttatásokkal kapcsolatban azt mondta: nagyon meg kell szűrni, hogy ki lesz jogosult rá.

Azt is elmondta: munkát fognak tudni azoknak, akik maradni fognak Németországban, sőt: szükség is van a munkájukra. A szociális segítő hálózatot is fejlesztik, szociális bérlakásokat is kiutalnak majd.