Váratlan hadgyakorlatot rendelt el Putyin


Váratlan hadgyakorlatot rendelt el hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő Oroszország központi katonai körzetében.

Az elnök parancsának megfelelően teljes készültségbe helyezték a központi katonai körzet csapatait, más katonai körzetek légierejének egy részét, a hadsereg légi szállítású (deszantos) erőit és a katonai szállító repülőgépeket” – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter, a manőversorozatban részt vevő katonák számát azonban nem árulta el. A nagy hatótávolságú katonai repülőgépeket szintén készenlétbe helyezték. A tájékoztatás szerint a harckészültség ellenőrzését célzó rendkívüli hadgyakorlat szombatig fog tartani.

A központi katonai körzet a Volga folyó és az Urál térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban található. Legnyugatibb csücske mintegy 400 kilométerre van Ukrajnától. A négy orosz katonai körzet közül ennek a területe a legnagyobb: 7,06 millió négyzetkilométerre terjed ki, ami Oroszország területének több mint 40 százaléka.

A Fekete-tengeri orosz flotta hétfőn fejezte be gyakorlatozását a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által tavaly márciusban bekebelezett Krím félszigetnél.

Vlagyimir Putyin, aki egyben az orosz fegyveres erők főparancsnoka, az utóbbi időben számos harckészültségi gyakorlatot elrendelt Oroszországban. A hadsereg tavaly óta gyakorlatozott egyebek mellett a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló keleti katonai körzetben, valamint az Északi-sarkvidéken (Arktisz) is.

mti