Visszatérhet az autók műszaki vizsgája


Rossz hír az autósoknak: könnyen lehet, hogy 2016. január elsejétől ismét bevezetik a gépjárművek kötelező műszaki vizsgáját. Erről Oleg Nazarenko, az ukrán autóimportőrök szövetségének a vezetője beszélt.

Ismertette: a 2011-ben megszüntetett adófajtának azért kell visszatérnie, mert erre Ukrajna kötelezettséget vállalt az Európai Unióval megkötött társult tagságról szóló egyezmény aláírásakor. Az autók műszaki vizsgáztatásának a visszavezetését legkésőbb 2017-ig kell megoldania a kormánynak, de nem várnának egészen addig, s már jövőre visszatérne a régi rend. Az erről szóló dokumentumokat már vizsgálják is a pénzügyminisztériumban.
Az elképzelések szerint autószervizek vizsgáztatnák a járműveket, de a regisztrációt ugyanúgy a belügyi hatóságok berkeiben intéznék. Félő, hogy ez csak korrupciót szülne.

Arról persze nincs szó, hogy az üzemanyag árába beépített útadót majd visszavonnák, azaz az autósoknak most már két módon kellene adózniuk. És ugye azt is tervezi a kormány, hogy valamennyi, 5 évesnél fiatalabb járműre illetéket vetnek ki.