A NATO rémálma lehet az új orosz vadászgép


Amerikai szakértők rémálomnak tartják a Jak-130 oktató vadászgépet, amitől a NATO-nak is félnie kellene – írja a Zvezda TV.

Erről a National Interest kiadvány ír. A szövetségnek minden oka megvan, hogy rettegjen a Jak vadászgépektől, főleg azért, mert a szárnyai alatt három illesztési pont van, amelyek segítségével három tonna korszerű fegyvereket szállíthat. Levegő-levegő, föld-levegő rakétákat, magas pontosságú légibombákat, szabadesésű légibombákat, irányítatlan rakétákat, golyószórókat és üzemanyagtartályokat is. Ezenkívül a törzse alatt 23 mm kaliberű fegyvert is fel lehet szerelni, a szárnyai szélénél pedig két ponton is el lehet helyezni levegő-levegő rakétákat.

Egy ilyen vadászgép teljesen felszerelve 10 300 kg-ot nyom. Ez egy kicsivel több, mint az F-16 maximális felszálló tömege, ami jelen pillanatban az Egyesült Államok Légi Erejének fő multifunkcionális repülőgépe. Amennyiben az orosz repülőgépet két üzemanyagtartállyal, két 200 kg-os bombával és golyószóróval szerelik fel, akkor 700 km lesz a maximális bevetési hatótávja.

A Jak-130 vadászgépet az OKB Jakovlev tervezte az orosz pilóták kiképzéséhez. A vadászgép segít elsajátítani a 4+ és az 5. generációhoz tartozó repülőgépek használatát.