Aláirhatják a fegyverkivonási egyezményt Minszkben


A kontaktcsoport és négy tematikus alcsoportja szeptember 8-án újból összeült Minszkben – írja a TASZSZ. A tervek szerint elfogadják a 100 mm kalibernél kisebb nehézfegyverek kivonását, amiről már hónapok óta tárgyalnak.

A határozat kidolgozásával a biztonsági alcsoport foglalkozik, amely megerősített munkarendre állt és több ülést is tartott. Denisz Pusilin, a DNR és Vlagyiszlav Dejnego, az LNR kontaktcsoportbeli képviselői bejelentése szerint a határozat aláírását az ukrán fél halogatja, amely folyamatosan talál benne valami módosítani valót. Alekszandr Zaharcsenko, a DNR vezetője korábbi nyilatkozata szerint a kontaktcsoport a jelenlegi ülésen már alá fogja írni az egyezményt.

A biztonsági alcsoport mellett összeül a politikai, a humanitárius és a gazdasági alcsoport is. A választási kérdéseket még a mai napig nem sikerült elrendezni. Kijev ellenzi a donbásszi választásokat, a donbássziak pedig nem ismerik el Ukrajna alkotmánymódosító törvényeit.

Lassan halad a fogolycsere is, bár a legutóbbi ülés előtt sikerült fogolycserét tartani. Megoldásra vár még a humanitárius segítség kérdése is.