Orbán: Senki ne követelje tőlünk, hogy sok muszlimmal éljünk együtt


Képmutatónak nevezte Orbán Viktor a nagykövetek előtt a francia és az osztrák kormányt. Szerinte itthon kiszűrik a “fasiszta állatokat”, míg Franciaországban robbantgatnak, mégis mindig Magyarországgal szemben vetik be a fasiszta kártyát. A kormányfő szerint az itt élő muszlim közösséggel sincs probléma, örülnek a körúti kebabosoknak, de nem szeretné, ha emelkedne a számuk.

A menekültkrízissel kapcsolatos álláspontját ismertette Orbán Viktor hétfő reggel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a külföldre akkreditált nagykövetek előtt. Másfél órás beszédében a kormányfő összefoglalta, amit a témáról az elmúlt napokban elmondott.

Szerinte a lengyelek, a csehek, a szlovákok sokkal bátrabban reagálnak, amikor ilyesmivel vádolják őket. A kormányfő szerint ennek történelmi okai vannak, a második világháború, a kommunista múlt miatt visszafogottabbak a magyarok. A nagyköveteket arra kérte, az ilyen vádak esetén úgy reagáljanak, hogy menjenek el a falig.

Kitért arra is, hogy számos nyugati lap, uniós tagállam bírálta a magyar hatóságokat, amiért nem voltak emberségesek a Keletinél a menekültekkel. Szerinte az nem működik, hogy az emberek leülnek valahova, és oda kérik az orvost, az ellátást. „Ez abszurd dolog”. A rendőrök világszínvonalon teljesítették a kötelezettségüket, „tiszteletet érdemelnek, hogy erőszak nélkül kezelték a helyzetet”.

Orbán szerint a menekültek több ezer kilométert tettek meg gyalog, így nem lehet elkerülni, hogy az ember érzelmileg azonosuljon velük. De egyértelműen ki kell mondani: “ne gyertek!” Európa nem tud felelősséget vállalni azért, ami az úton történik velük. A menedékkérőknek üzenve úgy fogalmazott: “Ne kockáztassatok egy illúzió érdekében!”, “Ne gyertek!”, “Nem fogtok átjutni a határon, ezért ne tegyétek kockára a gyerekeitek életét!”.

Ezek az emberek nem a biztonságukért futnak. “Aki eljut egy török táborba, már biztonságban van, akik Görögországig eljutottak, már biztonságban vannak.” „Aki Ausztriába eljutott, az nem életéért fut”.

vs.hu