Oroszország elvárja tartozása rendezését Ukrajnától


Oroszország nem enged, követeli, hogy Ukrajna időben, az év végéig fizesse vissza 3 milliárd dolláros adósságát.Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Oroszországnak – különösen a mostani helyzetben, amikor korlátozott az orosz cégek hozzáférése a nemzetközi pénzpiacokhoz – égető szüksége van a pénzre, és egyébként is: Kijev az orosz államtól és nem orosz magáncégektől kapta ezt az összeget.

A pénzügyminiszter itt arra célzott, hogy augusztus közepén külföldi magánhitelezők az ukrán tartozás húsz százalékát elengedték, 3,6 milliárd dollárral csökkentették. A fennmaradó 14,4 milliárd dollár törlesztési kamata 7,75 százalékra emelkedik, de a törlesztést 2019-ig felfüggesztették.

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárolt volna ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék.

Tavaly januárban felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben komolyabbakká váltak a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetők távozását.

Ukrajna eddig mindig időben rendezte féléves kamatfizetési kötelezettségét, tavaly december végén 75,5 millió dollárt utalt át, miután az első fizetési határidőre, 73,33 millió dollárt teljesített június 20-án.

Ukrajnának idén is kétszer kell kamatot fizetnie, június 22-én 75 millió dollárt utalt át, és decemberben kell rendeznie az utolsó kamattartozását, amikor a tőketartozást is vissza kell fizetnie.

mti