Szaakasvili lesz a miniszterelnök-helyettes?


Az ukrán kormányreform egyik lehetséges alternatívájaként emlegetik Miheil Szaakasvilit, mint Natalja Jareszko miniszterelnök helyettesét. De csak másodikat a sorban, ugyanis az első helyettes posztját ebben a variációban Igor Kononenko, Porosenko elnök bizalmasa, jelenlegi Rada-küldött töltené be.

A volt grúz elnök feladata azonban fontos lehet, ugyanis ő vezetné az Ukrajnában annyira kívánatos reformok keresztülviteléért vívott harcot. Külső szakértők szerint mindenki abban érdekelt, hogy Szaakasvili az új ukrán kormányban a hajtóerő szerepét töltse be, lökést adva a belső harcok mocsarában dagonyázó politikai viszonyoknak, és tompítsa az utóbbi idők negatív és sokszor a nevetségességig groteszk Ukrajna-imázst.

A kinevezéshez szükséges 25 000 szavazatot Szaakasvili viszonylag gyorsan begyűjtötte, láthatóan az ukrán emberek egy része már elfáradt a hazai politikusok „lázas semmittevés” tevékenységétől, és őszintén reméli, hogy valaki vagy valakik végre kivezetik az országot az immár két évtizedes gazdasági, politikai és háborús káoszból. A törvények szerint a miniszteri kabinet névsorát – egyetértés esetén -, az ukrán elnök aláírásával erősíti meg.