Juncker Magyarországról és Ukrajnáról


Az Európai Unió nincs jó állapotban – ismerte el első évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus azt javasolta: az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült átvállalására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. Menekültkvótákról nem, Görögországról és Ukrajnáról viszont beszélt a politikus Strasbourgban.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy Európa egy kontinens, ahol szinte mindenki volt már menekült” – mondta Juncker, aki arra is emlékeztetett, hogy Magyarországról is rengetegen menekültek el 1956-ban. A bizottsági elnök szerint aki az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet elől menekül, az mindenáron el akar jutni a szabadságba, és Európának magába kell néznie, ha nem fogadja be őket. Azt Jean-Claude Juncker is elismerte, hogy az Európai Unió mindenkit nem tud befogadni, nem tudja megoldani a világ összes nyomorúságát.

„Korábban már elhatároztuk, hogy 22 ezer embert befogadunk Európán kívülről, de ez nagyon szerény felajánlás volt. Főleg ahhoz képest, amit Törökország és Libanon tesz, hiszen ők négymillió menekültet fogadnak be” – ismerte el Juncker. Olaszországot, Görögországot és Magyarországot nem szabad magára hagyni ebben a hatalmas kihívásban – mondta az elnök, aki bejelentette: kötelező jelleggel át kell helyezni 120 ezer menekültet ebből a három országból az Európai Unió területére.

Az Európai Bizottság elnöke Ukrajnára is kitért. Mint mondta, mindent meg fog tenni azért, hogy vízummentes utazást biztosítson az ukrán állampolgárok számára, ha erre megértek a feltételek. Gazdaságilag is támogatják az ukrán kormányt, ezért senki nem vádolhatja őket azzal, hogy nincsenek jelen Ukrajnában.