Magyar artistanövendékek lépnek fel a kelet-ukrajnai harcok térségéből menekült gyerekek előtt Kijevben


A Baross Imre Artistaképző Szakközép- és Szakiskola 12 diákja képviseli Magyarországot Kijevben egy szerdán kezdődő kétnapos rendezvényen, amelyen elsősorban az Oroszország által elcsatolt Krím félszigetről és a kelet-ukrajnai harcok elől elmenekült gyermekeknek próbálnak vidám perceket szerezni közép-európai művészek.

A rendezvényt a Közép-európai Kulturális Platform (PCCE) soros elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország kezdeményezte, amit magyar részről nagy örömmel fogadtak – mondta el az MTI-nek kedden az ukrán fővárosban Vizi László, a programot magyar részről finanszírozó külgazdasági és külügyminisztérium kulturális diplomáciai főosztályának vezetője
A PCCE Ausztria kezdeményezésére jött létre öt éve. Jelenleg öt tagországa van, Ausztrián kívül a visegrádi négyek, azaz Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia. “A platform célja, hogy Közép-Európát mint önálló kulturális identitással rendelkező térséget jelenítsük meg az Európai Unión belül” – közölte a főosztályvezető.
A 13-15 éves magyar gyerekeknek több fellépése is lesz, Kijev után Kárpátaljára utaznak, ahol szeptember 12-én Beregszászon, 13-án pedig Munkácson lépnek fel.
A kijevi kétnapos programban a magyar artistanövendékeken kívül fellépnek a lengyel Andersen Bábszínház (Lublin), az Irrwisch Színház (Bécs), a brnói Lísen Színház társulatai, továbbá szlovák művészek, a Taraka lengyel együttes, a DOraDO gyermekkar, valamint az ukrán GOGOLFEST gyermekprogram résztvevői.

mti